Και τι είναι η Αναγέννηση; Μα τι άλλο εκτός από το να ξαναγράψουμε τους μύθους μας και να ξαναερμηνεύσουμε τις αλληγορίες μας. Λειτουργίες που δεν μπορούν να ευοδωθούν με έναν στρατό μαυροφόρων πάνω από το κεφάλι μας. Για να τους ξεφορτωθούμε αρκεί να τους στερήσουμε την πηγή της δύναμής τους, ρίχνοντας φως στα πανάρχαιά τους ψέματα. Την ιστορικότητα του Χριστού, την εσχατολογική ανάσταση των σωμάτων, την αιώνια κόλαση/ τιμωρία μιας στιγμιαίας απειθαρχίας και μερικές ακόμη ανυπόστατες τερατολογίες. Αν γίνουν αυτά δεν θα τολμούν πλέον να έχουν λόγο για την κοινωνική, οικογενειακή και σεξουαλική μας ζωή και μοιραία θα καταστούν άχρηστοι σ’ αυτούς που εδώ και αιώνες χρησίμευαν σαν εργαλείο άσκησης τρόμου και καταπίεσης.

Οι νυχτερινοί να φεύγουν, αλλάζουμε βάρδια. Δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι καινούργιοι. Το πρόβλημά μας δεν είναι αυτοί. Είναι το μικρό δημιουργικό κενό, ο μετεωρισμός ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, είναι αυτό που, εν τέλει, πυροδοτεί την θρυαλλίδα της Ιστορίας.

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Συσνεισφορά στα ΙΒ Παύλεια (2006) Ο πρόλογος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

          Το καλοκαίρι του ’06 έδωσα στην «Μακεδονική», τοπική εφημερίδα της Βέροιας,δύο κείμενα το ένα ήταν δικό μου όπου περιέγραφα την σχέση μου με τις θρησκείες και αποτελούσε εισαγωγή για το δεύτερο που ήταν μετάφραση κειμένου που κατέβασα από το ΙΝΤΕRNET.
Ανήκει σε κάποιον Gary Caurdney, Αυστραλό μελετητή της Ιστορίας του Χριστιανισμού, που διατύπωσε στα βιβλία του την άποψη ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι παρά η μετεξέλιξη της Καισαρικής λατρείας, της επίσημης Θρησκείας δηλαδή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε σε τέσσαρες συνέχειες διδόταν μια παρουσίαση και Ιστορική θεώρηση της προς Γαλάτας επιστολής του Παύλου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο συγγραφές του αποδείκνυε ότι και μόνον αυτό το κείμενο αρκεί για να πεισθούμε ότι Ιστορικός Ιησούς δε υπήρξε ποτέ. Μεταξύ της τρίτης και τέταρτης δημοσίευσης έλαβα απάντηση εκ μέρους ενός κληρικού που υπέγραφε με το όνομα π. Χρυσόστομος Ξ. Πιστεύω ότι  η επιστολή αποτελούσε και την απάντηση της εκκλησίας συνολικά και ότι ο άνθρωπος δεν έδρασε από μόνος του. Ανταπάντησα αλλά το γραπτό μου δεν δημοσιεύθηκε ποτέ.
Στο τεύχος αυτό παραθέτω τα τέσσαρα κείμενα (Εισαγωγή- Κυρίως κείμενο-  Επιστολή-ανταπάντηση) προκειμένου να δώσω μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της συνεισφοράς μου στα Παύλεια του 2006 με την υπόσχεση ότι θα συνδράμω  στον θεσμό και το 2007.

Νίκος Βασιλείου Χατζηευστρατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου