Και τι είναι η Αναγέννηση; Μα τι άλλο εκτός από το να ξαναγράψουμε τους μύθους μας και να ξαναερμηνεύσουμε τις αλληγορίες μας. Λειτουργίες που δεν μπορούν να ευοδωθούν με έναν στρατό μαυροφόρων πάνω από το κεφάλι μας. Για να τους ξεφορτωθούμε αρκεί να τους στερήσουμε την πηγή της δύναμής τους, ρίχνοντας φως στα πανάρχαιά τους ψέματα. Την ιστορικότητα του Χριστού, την εσχατολογική ανάσταση των σωμάτων, την αιώνια κόλαση/ τιμωρία μιας στιγμιαίας απειθαρχίας και μερικές ακόμη ανυπόστατες τερατολογίες. Αν γίνουν αυτά δεν θα τολμούν πλέον να έχουν λόγο για την κοινωνική, οικογενειακή και σεξουαλική μας ζωή και μοιραία θα καταστούν άχρηστοι σ’ αυτούς που εδώ και αιώνες χρησίμευαν σαν εργαλείο άσκησης τρόμου και καταπίεσης.

Οι νυχτερινοί να φεύγουν, αλλάζουμε βάρδια. Δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι καινούργιοι. Το πρόβλημά μας δεν είναι αυτοί. Είναι το μικρό δημιουργικό κενό, ο μετεωρισμός ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, είναι αυτό που, εν τέλει, πυροδοτεί την θρυαλλίδα της Ιστορίας.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Έξαλλος ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος για το άγαλμα του Κομφούκιου

Ξεπατικωμένο από το enikos.gr που το ξεπατίκωσε από το imerazante.gr



Με το “δεξί” φαίνεται πως ξεκίνησε τα καθήκοντά της, η νέα δημοτική αρχή. Αυτό σηματοδότησε το φραστικό επεισόδιο που είχαν ο Μητροπολίτης Δωδώνης και ο Δήμαρχος Ζακύνθου. Αφορμή στάθηκε το άγαλμα του Κομφούκιου και η τοποθέτησή του στην Πλατεία του Αγίου Λουκά.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του καφέ που προσφέρθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ναυάρχου Αγίου Θεόδωρου Ουσακώφ.
Τα όσα διαμείφθηκαν ήταν ενδεικτικά του κλίματος και της ρήξης που επήλθε ανάμεσα στην τοπική Εκκλησία και το Δήμο. Το χειρότερο όλων πως εκτυλίχθησαν ενώπιον των Ρώσων επισήμων.
Όλα αυτά στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ρωσική Εβδομάδα στο Ιόνιο, που είναι αφιερωμένες στην ιστορική μνήμη, τις τέχνες και τον πολιτισμό, με σκοπό να συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των Επτανησίων με τους Ρώσους.

Ο διάλογος
Μόλις τελείωσαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και η κατά θέση στεφάνων προς τιμή του Ναυάρχου Αγίου Ουσακώφ, οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης παρέθεσαν καφέ στις επίσημες αντιπροσωπείες και τις τοπικές αρχές.
Την αρχή του “διπλωματικού επεισοδίου” άνοιξε μια κυρία της Ρωσικής αποστολής όταν απευθυνόμενοι στους παριστάμενους είπε πως “ο καιρός πήγαινε προς τη βροχή, ευτυχώς όμως, κράτησε και δεν δυσκόλεψε τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων”.
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης της απάντησε πως “έκανε το θαύμα του ο Κομφούκιος και δεν έβρεξε”.
Τα πράγματα θα είχαν μείνει εκεί, εάν δεν έπαιρνε το λόγο ο Δήμαρχος για να ανταπαντήσει πως “ο Κομφούκιος είναι φιλόσοφος, δεν είναι θρησκευτικός ηγέτης και δεν έχει σχέση με τα του Θεού”.
Και πάλι όλα θα είχαν εξελιχτεί ομαλά, εάν ο κ. Κολοκοτσάς δεν επέμενε να επαναλαμβάνει την ίδια φράση αρκετές φορές οπότε άναψε το “φυτίλι” και έβγαλε στην κυριολεξία από τα ράσα του το Δεσπότη.

“Είσαστε τρελοί. Φέρατε και τοποθετήσατε ένα άγαλμα που δεν συνάδει με την Εκκλησία. Θα το πάρετε από εκεί θέλετε δεν θέλετε. Αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνει ο ίδιος ο λαός. Δεν θα το ανεχτούμε στη Ζάκυνθο. Θα κηρύξουμε την Εκκλησία υπό διωγμό και θα βαράνε πένθιμα οι καμπάνες μέχρι να ξεκουμπιστεί”, ανταπάντησε ο κ. Χρυσόστομος.
“Είναι προσβλητική η συμπεριφορά σας προς το Δήμαρχο του νησιού. Εάν το γνώριζα, δεν θα ερχόμουν. Με αναγκάζετε να αποχωρήσω” δήλωσε ο κ. Κολοκοτσάς.
“Ας μην ερχόσασταν ποτέ. Δεν με νοιάζει εάν φύγετε. Να ξέρετε, όμως, ότι από εδώ και στο εξής η εκκλησία δεν θα έχει καμιά απολύτως σχέση και επαφή με το Δήμο. Κομμένα όλα”, ανταπάντησε ο Δεσπότης και η αρχή του τέλους ξεκίνησε.

Ο Κομφούκιος
Άγνωστος παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ο Κομφούκιος στην Πλατεία του Αγίου Λουκά. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θεσμικό όργανο του δήμου γνωμοδότησε θετικά. Οι κάτοικοι, πάντως, της περιοχής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε, ουδείς γνώριζε κάτι. Μάλιστα, είδαν έκπληκτοι τον καινούργιο τους ένοικο που συνεργεία του δήμου φρόντισαν να τοποθετήσουν από νωρίς το ξημέρωμα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το εν λόγω άγαλμα αποτελεί δώρο Κυβερνητικής αντιπροσωπείας της επαρχίας Σαντονγκ που πριν από τρεις περίπου μήνες επισκέφθηκε το νησί μας και υπόγραψε αδελφοποίηση με το Δήμο Ζακύνθου. Στο διάστημα αυτό το άγαλμα είχε μείνει στις αποθήκες του Τελωνείο για λόγους γραφειοκρατίας.


Σημείωση του blogger: Μου είχε φανεί υπερβολική η κακία που έβγαλε ο σεβασμιότατος. Είχε όμως προηγούμενο και μιά καλή δικαιολογία τουλάχιστον: Διαβάζει κανείς εδώ μεταξύ των άλλων. "Θεωρεί αδιανόητο, (ο σεβασμιότατος) όμως, να τοποθετείται στο νησί η προτομή του μεγάλου φιλοσόφου Κομφούκιου που προέρχεται από μια χώρα στην οποία ο Χριστιάνισμος τελεί υπό διωγμό. Ο ίδιος, μάλιστα, ταξιδεύοντας στην Κίνα υποχρεώθηκε να φορέσει κοστούμι ακολουθώντας τους κανόνες που ισχύουν στο κράτος που επισκέφθηκε."
Εμ, αν αντιπαθείς τα παντελόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου